Theo Buit | Wie ben ik?

Geboren op Groningse – en getogen op Friese grond heb ik de Noordelijke cultuur met de paplepel in gegoten gekregen. De wachttijd voor de co-schappen in mijn opleiding tot arts heb ik aangegrepen om te werken en ervaring op te doen in de psychiatrie in Zwitserland. Hier is mijn interesse voor de menselijke geest versterkt en werd mij al snel duidelijk dat omgevingsfactoren zoals gezin/familie, opleiding, werk, cultuur, welstand, minstens zulke belangrijke factoren zijn voor de (geestelijke)gezondheid als strikt medische zaken zoals erfelijke belasting, voeding, medicatie etc. Het is meestal een combinatie van factoren die zorgt voor het zich uiten van ziekte of juist voor een uitstekende gezondheid.

Nadat ik eerst ruim 2 jaar huisarts ben geweest heb ik in 1986 de overstap gemaakt naar bedrijfsgezondheidszorg en heb die sindsdien niet meer verlaten. De mogelijkheid om individueel maar ook via het werk de gezondheid van mensen te kunnen beïnvloeden, heeft mij nu al bijna 30 jaar met plezier het vak van bedrijfsarts laten uitoefenen. Later heb ik mij (met zeer veel genoegen) verder ontwikkeld als bedrijfsartsopleider/coach en ben ik ook trainingen gaan verzorgen (ontwikkeling en uitvoering).

Bij mijn laatste baan heb ik geholpen om als stafbedrijfsarts een nieuwe divisie op te zetten waarbij het vertalen van nieuwe concepten naar werkbare uitvoeringen, trainingen, aanpassen/vernieuwen automatisering, werven en motiveren van bedrijfsartsen en procesregisseurs speerpunten van verandering waren. In deze functie maakte ik deel uit van het managementteam. In mijn functie als zelfstandig bedrijfsarts hoop/verwacht ik alle ervaringsgebieden te kunnen gebruiken en heb ik de wens mij nog te specialiseren in de behandeling/begeleiding van mensen met PTSS (post traumatisch stress syndroom).

Profiel:

Als bedrijfsarts motiveer en coach ik cliënten, door veel uitleg en stimulering, hoe zij zelf herstel/genezing kunnen bevorderen. Door in het begin zorgvuldig te inventariseren wat er nodig is en de inzet hiervan, beperk je de uiteindelijke ziekteduur. Daarbij is het belangrijk dat ook herstelbelemmerende factoren in privé en/of werksfeer niet vermeden worden.

Opleidingen:

 

Geneeskunde

Rijks Universiteit Groningen

Huisartsopleiding

Rijks Universiteit Groningen

Sociale Geneeskunde | Bedrijfsarts

CORVU Amsterdam

Werkervaring:

3

Stafbedrijfsarts divisie Verzekerd

Hier ben ik gevraagd een nieuwe divisie te helpen opzetten; de divisie verzekerd. Een inmiddels goed draaiende divisie waarbij nauw wordt samengewerkt met inkomensverzekeraars. Bij een kwalitatief hoge en vlotte dienstverlening waarbij duurzaam herstel voorop staat zijn zowel werkgever/werknemer als verzekeraar gebaat. Dat dit ook nog eens het vak van bedrijfsarts extra leuk maakt is vanzelfsprekend

5

Senior-bedrijfsarts (vakinhoudelijk coördinator)

Na ArboUnie ben ik gaan werken voor Commit, een Arbodienst op geheel andere leest geschoeid. Hier heb ik geleerd dat ook een commerciele aanpak van Arbo goed kan werken. Hier heb ik gewerkt als senior bedrijfsarts en kon ik vooral collega’s coachen die het vak nog moesten leren. Na 5 jaar werd Commit overgenomen door Achmea Vitale en daar heb ik het nieuwe product 1SZ (1 loket voor sociale zekerheid) helpen opbouwen. (= samenwerken met inkomstenverzekeraar en casemanagers)

6

Bedrijfsarts

Op de kop af 12,5 jaar heb ik gewerkt voor deze Arbodienst waarbij ik veel ervaring heb opgedaan met gemeenten, scholen, industrie, sociale werkvoorziening. In deze tijd heb ik heb ik ook mijn bedrijfsartsenspecialisatie gestart en afgerond.

 

 

7

Huisarts

Na mijn huisartsenopleiding heb ik ruim twee jaar ervaring opgedaan in de huisartsgeneeskunde vanuit een zelfstandige huisartsenpraktijk. Avond – en weekenddiensten behoorden hier ook bij. Ik ben nog steeds blij met deze praktijkervaring omdat je je gevoel ontwikkelt voor ‘pluis’ of  ‘niet pluis’. Ook heb ik in deze periode geleerd om bij spoedzaken direct te handelen.

PDF_logo Klik op het PDF logo om een volledig CV en overzicht van alle gevolgde trainingen te bekijken.